FDB genopliver deres klassiske møbler
Nu hedder FDB faktisk Coop Danmark i dag, men FDB har trods alt eksisteret i Danmark i så mange år, at alle voksne danskere kender til de gamle klassiske træstole fra FDB. De har jo længe været udsolgt og røget i glemmebogen, men nu vil FDB altså have dem frem i lyset igen. En artikel i Politiken beskriver i detaljer alle de klassiske FDB møbler, og her kan du se, at eventyret om FDB møblerne startede i 1933, hvorefter den kendte arkitekt Børge Mogensen senere kom i spidsen af projektet.
Kronologisk oversigt for FDB møbler i Danmark
- 1933. De første møbler sættes til salg i Brugsens butikker.
- 1942-49. Møbelarkitekten Børge Mogensen bliver første leder af FDB’s tegnestue, og det er ham, der for alvor tegner den linje, møbelproduktionen følger i de kommende mange år.
- 1980. Efter at have kørt skidt i en række år indstiller FDB produktionen på fabrikken i Tarm. En overgang får fabrikken ny ejer. Firmaet Kvist, v. Arne Kvist, skyder penge i produktionen og ender med helt at overtage fabrikken – og dermed også produktionsrettigheder og tegninger. Produktionen nedlægges endeligt, og rettigheder, maskiner og en række medarbejdere flyttes med til Arne Kvists fabrik i Årre ved Esbjerg.
- 2011. Hay genoptager produktionen af flere FDB-møbler, bl.a. Poul M. Volthers J110.
- 2013. Coop, som FDB har hørt under siden 2001, genoptager produktionen af fire stole og et bord. J46 af Poul M. Volther, ’Kennedystolen’ eller J52 af Børge Mogensen, J108 af Jørgen Bækmark, J67 af Ejvind A. Johansson. Poul M. Volther står bag bordet.
De kendte arkitekter bag FDB møblerne
De blev skabt af prominente arkitekter som bl.a. Børge Mogensen og Poul M. Volther i et simpelt og gennemtænkt design, til en tilgængelig pris, og i en årrække var de yderst populære. Alene Poul M. Volthers køkkenstol, en enkel pindestol med seks pinde og en overligger som ryglæn, blev solgt i over 850.000 eksemplarer.
Møblerne led en stille død
Med ganske få undtagelser led møblerne en stille død i årene fra slutningen af 1980’erne til midten af 1990’erne, hvor FDB lukkede sin sidste møbelbutik på Nørrebro i København. Men nu genopstår flere af møblerne, bl.a. Poul M. Volthers køkkenstol, fra de produktive år. De møbler, vi i første omgang har valgt at producere, sælges efter samme filosofi som i den tid, hvor de blev skabt: Det skal være velproduceret design og kvalitet til helt almindelige mennesker.
Nu er tiden moden til at FDB møblerne genopstår
»Tiden er moden. Møblerne passer ind i det tidsbillede, vi har netop nu, hvor der gennem en længere periode har været en opblomstring for design fra især 1950’erne og de efterfølgende årtier«, siger Ole Kiehl. Fra slutningen af august vil fem genoplivede FDB-klassikere – fire stole og et bord i tre størrelser – finde vej til de danske Super Brugsen-butikker og Coop’s hjemmeside, hvor de vil ligge inden for prisklassen fra 999 kroner for Poul Volthers køkkenstol til 6.500 kroner for det største bord.