Afsyring af møbler

I 1980 skulle alting afsyres. Døre, vindueskarme, stole, borde, reoler og skænke. Når man afsyrer møbler benyttes en base til at fjerne malingen, så den oprindelige møbelstruktur bliver synlig. Ligheden med i dag er at det ”rå træ” gerne må ses igen. Man bruger ikke helt samme teknik længere. Mange gør det selv, ved hjælp af sandpapir, stålbørster eller andet for at give dem et råt og naturligt udseende. Man er ikke længere til kunstige og overfladiske møbler- som man ofte så i 80ér hjemmene.

Massiv fyr

Massiv fyr er bedst egnet til afsyring. Hvis du er dygtig, kan du selv afsyre dine møbler. Hvis du ikke er god til håndværk og gør det selv arbejde, så bør du finde en professionel til at udføre afsyringen for dig.

Afsyring kræver omhyggelighed

Afsyring kræver omhyggelighed. Du bør følge en anvisning nøje. Jeg har fundet flere anvisninger og nogle er bedre end andre. Du skal selvfølgelig bruge en base, fx 500 gram kaustisk soda. Desuden skal du røre tapetklister/ celluloseklister op i 2 liter vand til en grødet konsistens er opnået.

Bland de to blandinger sammen. Så simpel er blandingen! Nu skal den bare påføres dit møbel og husk at afdække med plastik efterfølgende. Lad det stå i ca. 3 timer. Når malingen bobler virker det helt som det skal. Når det bobler kan du tage en skraber eller et andet værktøj og skrabe malingen af.

Skyl så efter med vand. Efter du har skyllet med vand skal du bruge følgende neutraliserende blanding: 1 liter vand tilsættes 0,5 deciliter eddikesyre, denne blanding tørres ind i møblet. Derefter skal du lave endnu en blanding bestående af: 1 liter vand opblandet med 0,1 deciliter eddikesyre.

Tør nu møblet af i denne blanding. Derefter tages en klud opvredet i almindeligt vand og bruges til at tørre møblet af. Møblet skal nu tørre og derefter slibes med sandpapir. Så er dit møbel afsyret og er klar til at ligne et rigtigt 80´møbel. Find mere inspiration og guides til dit vintage hjem her. 

Kilde: dr/dk og bolius.dk