Når den søde julestemning kommer i december, skal der jo pyntes op til jul, og julepynt rummer masser af vintage stemning. Jylepynt er næsten synonymt med vintage, idet julen skal minde om traditionerne skabt for mange år siden. Stilen skal både være moderne men gammeldags. Find mere inspiration til oppyntning til jul i ALT for damerne.

Hygge til jul med vintagepynt

Juledugen er fra 1930, nissen fra hendes barndom og frynserne på kræmmerhusene sad oprindeligt på en charlestonkjole. Kig med indenfor hos indehaveren af vintagebutikken Decor, Lone Riis, der foretrækker en jul med masser af patina. Her er der vintagejul – ALT, der pynter og glimter, er genbrug.

Alt pynt til jul er genbrug

Ja, det er så lige med undtagelse af den pynt, mine børnebørn laver til mig, fortæller Lone, der ellers opstøver meget af sin julepynt gennem sin butik, hvor hun især sælger ting fra 1920’erne. Hovedsageligt tøj, men det er nærmest mere reglen end undtagelsen, at der også havner andre finurligheder med patina, som f.eks. julepynt på butikkens hylder.

– Som juledug bruger jeg et gammelt bordtæppe fra 1930, som jeg har været så heldig at opsnappe. Den slags bliver bare ikke lavet længere, og jeg er vild med dens tykke kvalitet, der giver et hyggeligt og intimt udtryk.

Midt i stuen er der dækket op til maser af julehygge. Den røde dug er et bordtæppe, som Lone kalder det, og det stammer fra 1930’erne. Rundt om bordet står et sæt skærme, som også er antikke.

– Jeg har egentlig aldrig noget rigtig juletræ og bruger gerne en stor buket gran istedet. De er plukket i min have og krukken de står i er gammel og med hvert år. Som alternativt juletræstæppe bruger Lone en gammel melsæk.

Kommoden og det venetianske spejl i stuen er rammen om et af Lones mange juletableauer, hvor endnu en rød, antik dug er i brug.

De røde kræmmerhuse er lavet af garnruller fra Panduro, som er malet røde. De fine frynser stammer fra en charlestonkjole, som var ved at gå fra hinanden.

Fra kjole til kræmmerhus

Når det er klippe-klistre-tid hos Lone, er det gammelt papir, stofrester og glansbilleder der ligger spredt udover hendes skrivebord. Hjerter, collager og kræmmerhuse tager form og Lone er vild med, når ting fra helt andre sammenhænge kan bruges som julepynt. Det gælder også de nylavede kræmmerhuse, der hænger på lysekronen i stuen.

– Jeg kan godt lide tanken om at ting, selv et kræmmerhus, har en historie, og så er der bare noget med den patina, ting med lidt år på bagen, har. At de har været en del af et andet liv. Det kan ingen nye ting konkurrere med, konstaterer hun.