Brugskunst

Brugskunst er ting, som har et kunstnerisk udseende. Det kan sagtens være nyere ting, men når vi taler vintage brugskunst, markerer det en bestemt tidsperiode eller stil i vores tid. Det kunne fx være fra 50érne. Brugskunst er fx lamper, vaser, fade, stel, keramik, bestik, kurve, ure, servietter, lys, lysestager, badeartikler, måtter, tæpper, opbevaring og diverse møbler. Hvis du er interesseret i enten at købe brugskunst eller lave din egen brugskunst, kan du finde inspiration her hos Ilva, se deres store udvalg af brugskunstartikler – her.

Kunstnerisk præg

Det kunstneriske præg dannes enten ved ægte håndværk eller kunstindustri. Fælles for dem begge er dog, at de er startet med en idé, som har udviklet sig. SÅ hvis du sidder inde med en god idé, så kunne det måske være værd at undersøge om den kan bruges. Du kan finde en masse designinspiration her på siden.

Ophavsret

Når der er tale om et særligt kunsthåndværk, som man selv har fundet på, kan man søge om eneret over brugskunstgenstanden via ophavsretsloven. Man opnår andre ord ophavsret over brugskunsten.

Designret

Udover ophavsretsloven, kan man søge beskyttelse af sit mønster. Så er man sikker på at der ikke er nogen, der snupper ens idé. Fra 1905-2001 kaldte man dette for mønsterret. Men nu hedder det designret.

Find mere viden om brugskunst

Du kan eventuelt selv undersøge emnet yderligere i fagbøger. Her ses et lille udvalg af forskellige indgangsvinkler til brugskunst:

  • Glas med sjæl af Charlotte Agertoft
  • Brugskunst af paprør af Tina Dalbøge
  • Nordisk brugskunst af Ulf Hård Sf Segerstad
  • Grønlands Kunst. skulptur, brugskunst, maleri, samtidskunst af Bodil Kaalund

Iværksætter

Det er rigtig interessant, hvis du er iværksætter eller designer. Der er mulighed for at markere sig på landkortet, hvis man har designet sin egen brugskunst og sørger for at kræve rettighederne over designet. Hvis brugskunsten sælges godt, kan det være en rigtig fin forretning. Men som alt andet iværksætteri, kræver det vilje, mod og udholdenhed. Du skal først og fremmest selv tro på din idé, før du overhovedet kan få andre til at tro på den. Desuden er det en rigtig god idé med en kapital, så du kan finansiere dit projekt. Du kan eventuelt lave en etableringskonto i din bank til dette. Det er efterhånden sjældent at banker vil finansiere små hobbyprojekter, som de fleste brugskunstprojekter risikerer at gå ind under. Hvis du er dygtig til at lave en forretningsplan, hvor du kan fremvise et overbevisende overskud af din forretning er der dog en større chance for at banken vil hjælpe dig igang.